Hoe gebruik je een Love Toy?


Heb je met de andere tips bepaalt welke sexspeeltje het beste bij je past? En ook al een vibrator of ander speeltje in huis gehaald? Dan komt de volgende stap: het gebruik!

De meeste vragen die we krijgen zijn:

 

Glijmiddel zorgt voor nog gevoeligere en lekkerdere seks. Er is tegenwoordig veel variatie en het is ook allang niet meer alleen bedoeld om pijn bij het vrijen te verminderen. Ze komen in vele soorten smaken en tintelingen. Sommige kun je ook gebruiken voor erotische massages. 

Zoals gezegd geeft glijmiddel een extra dimensie aan je seksleven. Vergeet het stoffige imago en probeer het eens. Welk glijmiddel je moet kiezen? Hier meer informatie over glijmiddel in het algemeen, waarom en waarvoor je het kan gebruiken en de soorten glijmiddel. Welk glijmiddel uiteindelijk het meest geschikt is voor jou (en je partner) dat is persoonlijk.  

Waarom glijmiddel?

 • Minder pijn: Glijmiddel zorgt er ook voor dat je minder pijn hebt tijdens het vrijen. Als jouw vagina bijvoorbeeld langer droog blijft (heel normaal als je ouder wordt), dan beschadigt de binnenkant tijdens penetratie en heb je kans dat het vrijen pijn gaat doen. Glijmiddel is dan de oplossing!
 • Intenser, sensueler: Glijmiddel maakt een vrijpartij sensueler en intenser. Is je vagina lekker nat en vochtig, dan heb je minder last van pijn en kan je ongeremd genieten. Er zijn verschillende soorten glijmiddelen; ze zijn allemaal geschikt voor een langdurige vrijpartij of een ‘quickie’.
 • Hulpmiddel bij vaginisme: Pijn tijdens het vrijen, kan leiden tot vaginisme. Vaginisme is een soort verkramping van de spieren rondom de vagina die penetratie héél pijnlijk tot zelf onmogelijk maken. Gebruik glijmiddel om de pijn tijdens de penetratie te verzachten. Heb je minder last van pijn, dan kan je langzaam aan ook de angst voor pijn loslaten en weer genieten van het vrijen. Zo kan vaginisme op den duur minder worden.
 • Handig bij gebruik van een condoom: Gebruiken jullie een condoom? Dan is glijmiddel bijna een must. Een condoom is vrij droog en maakt de penetratie soms wat ‘ruw. Is je vagina niet vochtig genoeg dan is het al snel pijnlijk en kan het het plezier tijdens het vrijen wegnemen. Een klein druppeltje glijmiddel kan dan wonderen doen. 

 Hoe gebruik je glijmiddel?

Open de verpakking (tube of flesje) en laat het glijmiddel voorzichtig over de penis of in de vagina lopen. Je kunt natuurlijk ook je vingers gebruiken en het glijmiddel rondom de penis of vagina smeren.

Bij anaal gebruik volg je eveneens bovenstaande stappen. Bij anale én vaginale seks is het belangrijk om eerst vaginaal te penetreren en daarna anaal; zo voorkom je een blaasontsteking (veroorzaakt door darmbacteriën die in de vagina terecht komen).

Schoonmaken

Wil je glijmiddel van je huid spoelen? Dan heb je met glijmiddel op waterbasis geen probleem. Dit spoel je gemakkelijk van je lichaam af. Heb je siliconen glijmiddel gebruikt? Spoel dan je lichaam met water en zeep schoon. Let op: gewone zeep kan de zuurbalans in de vagina verstoren. Gebruik daarom speciale vaginale was-emulsie om infecties te voorkomen.

 

Glijmiddel op waterbasis

Dit type glijmiddel is meestal het goedkoopst. Het is zeer geschikt voor gebruik in combinatie met seksspeeltjes omdat het latex en siliconen niet aantast. Glijmiddel op waterbasis droogt iets sneller uit, voelt soms iets plakkerig en kleverig aan, maar is gemakkelijk van je lichaam te verwijderen. Siliconen glijmiddel Dit type glijmiddel is wat dikker, voelt zachter aan en glijdt langer door. Je hebt er maar weinig van nodig en is het ideale glijmiddel voor gebruik in bad of onder de douche! Siliconen glijmiddel gaat NIET goed samen met seksspeeltjes, vooral met speeltjes gemaakt van siliconen. Iets om rekening mee te houden.
  • Vaginale seks ➜ Gebruik glijmiddel op waterbasis of siliconen glijmiddel
  • Seksspeeltjes ➜ Gebruik glijmiddel op waterbasis
  • Masturbatie (man) ➜ Gebruik glijmiddel op waterbasis
  • Anale seks ➜ Gebruik anaal glijmiddel of siliconen glijmiddel
  • Anale seksspeeltjes ➜ Gebruik anaal glijmiddel of glijmiddel op waterbasis

   


  Stimulerend glijmiddel:

  Een stimulerende glijmiddel geeft een extra dimensie aan een vrijpartij en kan verschillende sensaties teweeg brengen. Zo zijn er verwarmende glijmiddelen, glijmiddelen die een fijne tinteling over je hele lichaam geven of juist verkoelende glijmiddelen. Het beste stimulerende glijmiddel? Dat is heel persoonlijk. Ons advies? Probeer ze allemaal uit en kies je eigen favoriet! Stimulerend glijmiddel is er op water- en/of siliconenbasis. Stimulerende glijmiddelen zijn net zo veilig als gewoon glijmiddel, maar geven nét dat beetje extra! 

  Verwarmend glijmiddel

  Dit glijmiddel geeft bij huidcontact een warme tinteling. De penetratie voelt nóg intenser aan. Sommige varianten kun je ook gebruiken als massageolie voor een warm tintelend gevoel over je hele lichaam. Lekker voor de afwisseling.

  2 in 1 glijmiddel (met massagegel)

  Met 2 in 1 glijmiddel geniet je van een heerlijke intieme massage als voorspel en ben je gelijk klaar voor een heerlijke vrijpartij. Dit product is massageolie en glijmiddel in één. 2 in 1 producten zijn meestal gemaakt op waterbasis, dus niet vet en/of plakkerig. Ze zijn goed te gebruiken in combinatie met condooms en sextoys.

  Glijmiddel met een smaak

  Er zijn ook eetbare glijmiddelen met een smaakje verkrijgbaar. Dit glijmiddel is geschikt voor orale, vaginale en anale seks en goed voor gebruik in combinatie met latex condooms en/of seksspeeltjes. Vaak is er keuze uit kersen, ananas, framboos, aardbei, et cetera. De hardlopers? Glijmiddelen met aardbeiensmaak!

  Anaal glijmiddel 

  Anaal glijmiddel is in de regel iets dikker dan de andere varianten en heeft soms een licht verdovende werking. 

  Voor alle spullen, dus ook seksspeeltjes, geldt: maak ze goed schoon, dan gaan ze langer mee. Het is niet alleen beter voor de speeltjes, het is ook beter voor je persoonlijke hygiëne. Je kunt een seks toy op verschillende manieren schoonmaken o.a. met een toy cleaner. Bestaat je speeltje uit 100% siliconen (niet poreus) en is het niet-elektrisch? Dan kun je het bijvoorbeeld ook uitkoken. 

  Na gebruik gooien de meeste mensen hun speeltjes aan de kant. Om ze vervolgens (misschien wel een paar dagen later) pas schoon te maken. Niet doen! Liever direct of binnen een paar uur je speeltjes schoonmaken.

  Dat voorkomt nare infecties en ze gaan langer mee. Hoe je een speeltje schoonmaakt? Hier de tips:

  Gebruik je een seks toy voor de allereerste keer? Check het dan eerst grondig. Geen rare scheurtjes, luchtjes of andere rariteiten? Prima! Maak het dan goed schoon met deze tips:

  Toy cleaner
  Spoel je toy goed af onder de warme kraan en gebruik daarna de speciale toycleaner. Ontsmet het speeltjes en gebruik hierbij een schone doek of stuk keukenpapier.

   

  Antibacterieel doekje
  Je kan je speeltje ook met een antibacterieel doekje schoonmaken (Dettol doekjes of iets dergelijks). Dit is wel wat sneller en gemakkelijker, maar uiteindelijk ontsmet de echte toycleaner beter.
  Antibacteriële zeep
  Was je speeltje met een antibacteriële zeep. Snel en gemakkelijk. Maak eventueel droog met een schone doek of keukenpapier. Let wel op dat er geen stukjes papier in hoekjes en gaatjes achterblijven!
  Koken
  Je kunt niet-poreuze en niet-elektrische speeltjes ook uitkoken. Doe het speeltje in een pan met heet water en kook voor circa 10 minuten.
  Magnetron
  Niet-poreuze en niet-elektrische speeltjes kun je ook uitkoken in de magnetron. Doe het speeltje in een magnetronbestendige schaal of bak en zet het onder water. Zet de magnetron op de hoogste stand voor circa 7 minuten en je speeltje is schoon.

  Toys trekken gemakkelijk stof en haren aan. Spoel vlak voor gebruik je speeltjes altijd even af met lauwwarm water. Dat voorkomt een hoop problemen.