Pre-loader

Uitleg over product materialen :

 

ABS is een afkorting die voluit wordt geschreven als: Acrylonitril-butadieen-styreen. Het is een samenvoeging van 3 verschillende stoffen. De verhouding tussen deze stoffen is erg belangrijk om tot een optimaal product te komen. ABS bestaat uit een percentage van vijf tot dertig procent uit de stof 1,3-butadieen. Daarnaast bestaat de helft van ABS uit styreen. Het overige percentage bestaat uit acrylonitril. ABS is een thermoplast. Dit houdt in dat ABS doormiddel van hitte plastisch vervormbaar is. Daarnaast is ABS een copolymeer. Dit zijn polymeren die zijn opgebouwd uit verschillende monomeren.

Wat zijn de eigenschappen van ABS?
ABS wordt gebruikt voor starre voorwerpen omdat het materiaal erg vormvast is. Het materiaal is licht maar hard en slagvast. Daarnaast heeft

ABS heeft weinig neiging tot kruip. Omdat ABS een thermoplast is het materiaal niet bestand tegen hoge temperaturen. De maximale temperatuur die het materiaal kan verdragen ligt tussen  85 °C en de 100 °C. Deze temperatuurgrens is afhankelijk van de modificatie. De minimale gebruikstemperatuur is -35 °C. Omdat ABS een brandbaar polymeer is worden er vlamvertragers aan toegevoegd.

Weersomstandigheden zoals vocht, zuurstof en UV-licht en hitte hebben invloed op de kwaliteit van ABS. Het polybutadieen zorgt er namelijk voor dat de oxidatie van polystyreen gemakkelijker verloopt. De mechanische sterkte van plastic wordt hierdoor nadelig beïnvloed. Ook verkleurd het ABS door weersinvloeden. Dit proces kan worden tegengegaan door UV-stabilisators toe te voegen.

Waar wordt ABS voor gebruikt?
De eigenschappen van ABS zorgen er voor dat het materiaal geschikt is voor verschillende toepassingen. Daarnaast is het materiaal goedkoop. ABS wordt gebruikt voor de fabricage van autobumpers. Ook voor de behuizing van diverse machines en gereedschappen kan ABS worden gebruikt omdat het vormvast is en daarnaast ook isoleert. Ook huishoudelijke apparaten hebben meestal een behuizing van ABS om dezelfde redenen. Verder kunnen van ABS motorhelmen worden gemaakt en andere beschermingsmiddelen. ABS wordt niet alleen in vibrators en dildo's toegepast, maar ook in speelgoed zoals lego-blokjes.

 

 
Eigenschappen
Zuiver pvc is:
 • hard;
 • transparant;
 • slecht brandbaar;
 • thermoplastisch, d.w.z. het wordt zacht als het verwarmd wordt.

Door bepaalde stoffen toe te voegen, kunnen eigenschappen gewijzigd worden, zoals:
 • de buigzaamheid;
 • de kleur / transparantie;
 • de bestendigheid tegen licht en warmte.

Op die manier kan PVC worden aangepast aan de eisen van het eindproduct. Dat is ook de reden dat PVC wordt gebruikt voor zeer veel verschillende toepassingen (zie toepassingen van PVC). Producten van PVC zijn:
 • duurzaam;
 • stevig of juist flexibel;
 • brandvertragend;
 • elektrisch isolerend;
 • licht van gewicht.

 

 

Siliconen zijn voornamelijk gemaakt van het basiselement silicium (kiezel) en zuurstof. Samen noemen we dit siliciumoxide of silica. Dit stofje is beter bekend als kwarts en in kleine vorm het hoofdbestanddeel van zand. Van kwarts hebben we meer dan genoeg op aarde, dit is het meest voorkomende mineraal op aarde en eenvoudig bereikbaar.
Aan kwarts worden carbon en waterstof toegevoegd en daarmee worden hele lange ketens van aan elkaar gekoppelde silicamoleculen gemaakt. Het resultaat is silicoon, een rubberachtig, onbreekbaar materiaal dat je in huishoudelijk gebruik alleen stuk krijgt door het te snijden. Vallen, stoten, gooien, uitkoken, in de vaatwasser, oven of vriezer stoppen: het kan allemaal, met een waarschuwing erbij voor het verhitten.
Siliconen worden op het eerste gezicht soms verward met plastic (alle kleuren zijn mogelijk), maar plastic heeft heel wat meer stoffen nodig, waaronder weekmakers om in de buurt te komen van de flexibiliteit van siliconen.

Siliconen zijn synthetische stoffen met een groot aantal toepassingen. Ze zijn veelal hittebestendig en rubberachtig en worden gebruikt als kit, lijm, smeermiddel, maar ook als grondstof voor dildo's, vibrators, keukengerei en diverse andere producten.

Siliconen zijn polymeren waarin de keten gevormd wordt door silicum- en zuurstofatomen. Het zuurstofatoom heeft geen vrije bindingen meer, silicium echter wel. Aan het silicium-atoom bevinden zich organische substituenten. 

Kenmerkende eigenschappen van siliconen zijn:

 • Slechte warmtegeleiding
 • Beter bestand tegen hoge en lage temperaturen dan de meeste vergelijkbare stoffen
 • Niet of nauwelijks giftig
 • Goed bestand tegen inwerking van zuurstof en uv-licht.
 
Familie: Synthetische rubbers, Thermoplastich Rubber of Thermoplastisch Elastomeer
Omschrijving: Bestaat in veel gradaties en wordt in een veelheid aan hardheden gemaakt.
Eigenschappen: Matige tot goede chemische resistentie, hoge flexibiliteit en weerstand tegen scheuren. Goed bestand tegen weersinvloeden en extreme temperatuurschommelingen.
Toepassing: Dildo's en vibrators, Elastiek, afdichtingsrubbers, ventielen en andere flexibele onderdelen.
Temp. e.d.: Temperatuur bereik -40 tot 135 Celsius.

Thermoplastisch elastomeer (TPE) ook wel technische rubbers, synthetische rubbers of elastoplastische kunststoffen genoemd is een verzamelnaam voor kunstoffen die bij kamertemperatuur elastisch (grote rek) en bij verhitting thermoplastisch (zacht) zijn.

Thermoplastische elastomeren zijn polydisperse multiblokcopolymeren. Oftewel het zijn samenstellingen uit twee chemisch verschillende blokken.

Het kenmerk van een thermoplastisch elastomeer is dat het rond kamertemperatuur elastisch (zoals elastiek) is en dat het door verhitting week (zacht) wordt waardoor het gemakkelijk in een andere vorm te persen is. Na afkoeling behoudt het deze nieuwe vorm. Hierdoor is het eenvoudig te spuitgieten. In tegenstelling tot "gewone" rubber, dat bij de vulkanisatie dwarsverbindingen (chemische crosslinks) tussen verschillende polymeerketens heeft gemaakt, ontstaan die niet bij een thermoplastisch elastomeer. Men kan bij een TPE spreken van fysische crosslinks, die bij verhitten verloren gaan en bij afkoelen weer opnieuw gevormd worden. Dit is reversibel, in tegenstelling tot de permanente chemische crosslinks in rubbervulkanisaten. Dit is dan ook het bijzondere kenmerk van een thermoplastisch elastomeer. Deze twee kenmerken geven een voordeel boven de andere kunststoffen en rubbers. Bovendien is een thermoplastische elastomeer hierdoor recyclebaar.

Ja we weten het, de eeuwige cookies :-) Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt.

PRIVACYBELEID
Pre-loader